29.5.06

Καμμένα χαρτιά, καμμένα μυαλά

Αγχος και αυτό! Είχε μάθει ότι έπρεπε ολα να τα προλαβαίνει. Λάθη ανατροφής. Ξεντύθηκε άρον άρον. Φόρεσε την πρόχειρη ρόμπα της, αυτή που είχε αποκλειστικά για τις δουλειές έβαλε και ένα μαντηλι στο κεφάλι. Για να προφυλάξει το μαλλι της απο την σκόνη όχι τίποτα άλλο για να νομίζει κανείς οτι εχει ασπαστεί το μουσουμλανικό τρόπο ζωής και περιχαρής έπεσε στα γόνατα.
Ηταν η ώρα για το καθημερινό σφουγγάρισμα. Κάθε μέρα στις 18:00. Αυστηρά.
Η κυρία Χ. είναι επιτυχημένη πολιτικός για να μην πω επιτυχημενη επιχειρηματίας. Το μονο σίγουρο ειναι οτι μόλις έχει διώξει άρον άρον τον δημοσιογράφο και τον φωτογράφο που ηρθαν για να τους παρουσιάσει το φτωχικό της. Ενα φτωχικό με πολλά μα πάρα πολλά τετραγωνικά τα οποία και συντηρεί μόνη της. Τα διαβάζω όλα αυτά σε περιοδικό και μενω έκπληκτος. Μωρε μπράβο η κυρία Χ!

Πεσμένη στα τέσσερα θα μπορούσε να αποτελέσει το ακριβό αντικείμενο του πόθου για τον πανευτηχή σύζυγο της. Θα μπορούσε αλλά δεν ειναι σκέψεις μιας καθωσπρεπει κυρίας. Κρατάει λοιπόν σφιχτά το σφουγγαρόπανο για να σβήσει τα ίχνη απο το βέβηλο πέρασμα που εκαναν οι φτωχές σόλες στο πλούσιο γρανιτένιο πάτωμα της. Ας είναι. Αυτό ειναι το τίμημα για να μπορεί να υπερηφανεύεται για το φτωχικό της. Οταν ολοι θα δουν την αγαπημενη της τραπεζαρια στολισμένη με βάση το ακριβό της γούστο. Αυτό που δεν θα δούμε είναι τα πλούσια γεύματα που μόνη της παρασκευάζει για να περιποιηθεί τους πάντα εκλεκτούς και πολλούς καλεσμένους της. Προσπαθώ να φανταστώ την σκηνή. Γιατι όμως βλέπω υπαλλήλους catering ή την κ.Τούλα στην κουζίνα;
Αξιομνημόνευτη είναι και η αγαπημενη της γωνιά με το σιδερένιο κρεβάτι που επιμελήθηκε ειδικα για χαρη της ο πασίγνωστος designer κ. Ψ.

Καμμένα χαρτιά.
Καμμένα μυαλά.

Γιατί αγαπητή κυρία Χ μας ανοίγεις το σπίτι σου; Φταίνε οι επιταγές του filestyle ή το έκανε και η γειτόνισα σου; Τι με νοιάζει; Πότε προλαβαίνεις να είσαι σε αυτό το σπίτι; Τι είσαι πολιτικός; Σοβαρά; Απο αυτές που ειναι πάντα ενδυματολογικά άψογες ακόμα και εαν εμφανίζονται με γαλότσες, ακούραστες, με όραμα, με έργο, με πύρινους λόγους, με, με, με...
Ελεος κυρά μου μην μας πυροβολείς άλλο! Δεν τρώμε κουτόχορτο. Εαν πήγαινες και μόνη σου για ευτελής εργασίες όπως ειναι το supermarket θα ήξερες και την τιμή του. Γιαυτό σου προτείνω αστακό απο τα ΑΒ Βασιλόπουλος παρά κουτόχορτο.

-Τι διαβάζεις;
Ημουν ξαπλωμένος και ξεφύλλιζα το περιοδικό όταν τελείωσε το μπάνιο της μια κάποια κοπέλα και ήρθε προς το μέρος μου.
Ετριβε την πετσέτα πάνω στο μαλί της όταν ακούμπησε το χέρι της πάνω στο χαρτί.
-Ωραίο δεν είναι; Να μπορούσαμε να κάναμε και το δικό μας έτσι..
Αρχίσαμε! Μα γιατί πάντα σχετίζομαι με λάθος κοπέλες; Τι είναι ωραίο κορίτσι μου; Το ιλουστρασιόν χαρτί; Ο φωτισμός; Τα φιλτράκια του φωτογράφου και το τελικό πείραγμα με το photoshop; Και γιατι παρακαλώ να αντιγράψουμε το γούστο της εν λόγω κυρίας; Μόνοι μας δεν μπορούμε να διαμορφωσουμε το χώρο μας; Αλλα αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Συναισθηματικό.
Της έπιασα το χέρι, αφαίρεσα την πετσέτα και την φίλησα ρίχνοντας την στο κρεβάτι. Είναι ωραίο να είμαστε μαζί και να διαμορφωνουμε το χώρο μας μακριά από πάσης φύσης εξωτερικές επεμβάσεις.
Μάταια προσπάθησα. Δεν το κατάλαβε ποτέ. Ισως εαν εβαζα το λήμμα χώρος σε εισαγωγικά. Ομως καλιτερα που δεν το έβαλα.

Ο κόσμος αρχίζει όταν πλαστά τον παρουσιάσεις μέσα από ακριβά σχέδια, μεσα απο πολλά τετραγωνικά και οταν στον δημοσιεύσουν. Το πίστεψα. Δεν ξέρω όμως που τελειώνει και μάλλον δεν θα το μάθω ποτέ.

Δώστε παρακαλώ την σφουγγαρίστρα στην επιτυχημενη επιχειρηματία, μητέρα, γυναίκα, νοικοκυρά, οραματίστρια και εγω δεν ξέρω με πόσα πτυχία και πείτε της να μας πει απο που την κρατάνε. Δεν της βάζω δύσκολα. Μόνο αυτό θέλω να μου παει. Απο που; Ναι απο εκεί. Απο την μαλακή της πλευρά. Σωστά κυρία μου γιατι εαν την κρατήσεις απο την άλλη πλευρά, την σκληρη της μπορεί να σπάσει κανενα νύχι. Και φυσικά να μην είναι βρεγμενη. Αυξανει το βάρος της έτσι και μπορει να σε πιάσει η μέση σου. Κατανοώ οτι τα κανεις ολα μονη σου και για να τα προλάβεις όλα αναγκάζεσαι να σφουγγαρίζεις με τις ακριβες σου γόβες!
Κούραση να είσαι επιτυχημένος! Χαμόγελα στην εργασία σου, χαμογελα με τους δημοσιογράφους, τονοι μακιγιαζ γιατί πρεπει να εισαι πάντα άψογη και έχεις και αυτό το ατιμο το σπίτι. Η ευτυχία σου είναι αναλογη των τετραγωνικών ή των εμφανισεων σου μεσα στις κοσμικές στήλες των περιοδικών;
Ξέχασα να πω οτι πρεπει να προλάβεις και το αεροπλάνο για να πας στο εξωτερικό. Ολο και καποιο δώρο θα φέρεις για να στολίσεις το αδειο σου σπίτι. Ομως μην το παρακάνεις, θα πρεπει να γυρίσεις εγκαιρα. Εχεις ξεσκόνισμα αύριο!
Αλήθεια τωρα το καλοκαίρι πως τα καταφέρνεις; Διαβασα για το εξοχικο σου στην νήσο τάδε. Μα καλά ολες εκει τα φτιάξατε; θα το βουλιάξετε το νησί με τα τετραγωνικά σας. Χαθηκε το αρχιπέλαγος για νησιά; Οταν τελειώσει η χωροταξική ανοχή του νησιού τι θα κάνει το κλαμπ των τρισευτιχισμένων και επιτυχιμένων;

Αδυσώπυτα τα ερωτήματα.

-Μα καλά πληρωνεις για να αγοράσεις το περιοδικό;
Φυσικά, ολα εδώ πληρώνονται. Και το μεταλλο και το ξύλο που θα ντύσουν υπέροχα το χωρο μας. Που θα δημιουργήσουν την χαλαρή και ζεστή ατμόσφαιρα. Ο φωτισμός που πρεπει να είναι απαλός, ζεστός. Ωραία τα πλήρωσα ολα αυτά. Μετροιτής.
Μετά; Μετά τι;
Μετά θα έρθουν οι δημοσιογράφοι, οι φιλοι, πάλι οι καλοί σου φίλοι, μέχρι να φύγουν και οι τελευταίοι σε ποιό τετραγωνικό θα πιστευεις οτι εισαι ακόμα επιτυχημενη;
Ισως λιγη άσπρη σκόνη να βοηθούσε. Ελα που έχεις ενδοιασμούς! Που την έχεις κρυμένη; Τι μου λες, στην τσάντα σου;

Τελικα η πρεζα σε βοηθάει να χαλαρωσεις τους πάντα τεντωμενους μυς του προσώπου. Το χαμογελο σου ειναι μονιμο και πλαστικό. Καιρός να σπάσει.
Τι θα έλεγες εαν έκλεινες το σπίτι και άνοιγες την καρδιά σου;
-Αυτό θα γινει μόνο με σεισμό
Ποτε μου δεν σου είπα οτι θα ειναι εύκολο. Ο σεισμός έχει μικρή χρονική διάρκεια, όση και ο τρόπος ζωής σου.
Δεν ζητάω ανατροπή, απόφαση ζητάω

Μήπως ζητάω πολλά;

2 σχόλια:

Mantalena Parianos είπε...

Καλορίζικος!
Δεν προλαβαίνω να (ξανα) διαβάσω τώρα... το απόγευθμα θα σε κάνω και link στο blog μου!
καλή βδομάδα
:)

Ανώνυμος είπε...

Great site loved it alot, will come back and visit again.
»